Praten met Ina van Zwol (48) geeft je energie. Haar manier van spreken is heerlijk nuchter, haar lach werkt aanstekelijk en uit alles wat ze zegt blijkt haar kennis van zaken en passie voor het vak. Ina is, zo zegt zij zelf, een denker. ‘Mijn hoofd heeft altijd input nodig. Ik ben eigenlijk constant bezig met het creëren van oplossingen, manieren waarmee ik anderen kan helpen’. Om ruimte te maken in haar hoofd gaat ze graag naar buiten en zoekt ze inspiratie en ontspanning in nieuwe vaardigheden: Een tekencursus, zangles, improvisatietoneel, voetbal. Ze deed het allemaal. ‘Ik vind het écht leuk, maar toch zijn dit soort initiatieven bij mij meestal van korte duur’, zegt zij lachend.
Samen met haar man en kinderen (14, 17, 19 en 21 jaar) kijkt ze nu ieder door corona meer thuis is graag naar series. ‘Ik vind het interessant om op die manier te ontdekken wat hen boeit, waar we dingen delen. En als we het gehang op de bank zat zijn gaan we naar buiten voor een potje smashball’. Daarnaast schrijft Ina aan een boek, een psychologisch roman, een wens die zij al langere tijd koestert. Door corona heeft het boek een kickstart gekregen, inmiddels plant ze wekelijks tijd in haar agenda om te schrijven. Literaire ambities heeft zij niet perse, maar ‘een groot publiek zou natuurlijk geweldig zijn’.
Bij de Gemeente Zwolle werkt Ina als Projectleider Jeugd Hervormingsagenda. Het is haar taak om overzicht te creëren en daarmee inzichtelijk te maken hoe de veranderingen binnen het Sociaal Domein en dan met name het spoor Jeugd daadwerkelijk tot stand komen. Veranderingen die ervoor zullen zorgen dat inwoners, jeugdigen in dit geval, makkelijker ondersteuning kunnen krijgen die goed in hun dagelijks leven past. Het komt nog regelmatig voor dat een hulpvraag beantwoord wordt met goed werkende interventies die professionals kennen, terwijl er ook mogelijkheden zijn voor lichtere steun van bijvoorbeeld inwoners onderling. Helder in beeld brengen welke vormen van hulpverlening en ondersteuning er binnen een gemeente beschikbaar zijn, kan alle jeugdigen, ouders en professionals helpen de meest passende hulp te vinden. De basis infrastructuur in kaart brengen en zorgen dat inwoners en hulpverleners hierop kunnen terugvallen is daarom een van de speerpunten.
De verbinding met de andere sporen binnen het Sociaal Domein is van groot belang. Ina is van mening dat integraal werken cruciaal is om de beweging naar verandering te maken. ‘Ik zoek juist actief naar verbindingen met de andere thema’s en sporen. Sterker nog, ik zou eigenlijk wel willen zien dat we het nóg breder benaderen.’ Ina’s visie hierop is glashelder: ‘Gemeentes, overheden, de maatschappij, alles is gesegmenteerd. Dat is zo ontstaan en heeft lange tijd gewerkt. We leven nu in een tijdperk waarin het nodig is om over die hokjes te kijken. Ik realiseer me heel goed dat je dat niet ineens kunt afbreken. Voor alles is een tijd, al gaat het mij nooit snel genoeg’.
In deze fase is het wat Ina betreft het allerbelangrijkste dat gemeentes leren om echt vanuit het perspectief van de inwoner te denken. Met wie heb ik te maken, wat heeft die persoon nodig en wat wil die persoon bijdragen, hoe kunnen wij – als gemeente – helpen om verder te komen? ‘Het gaat om de verbinding in het dagelijks leven. Elk mens wil tenslotte gezien worden en heeft ook dat recht. De centrale vraag hierbij is: Wat kan ik doen, niet alleen als gemeente maar ook als persoon, om de verandering zo te maken dat we de samenleving ermee ondersteunen. Dat elk mens de aandacht krijgt die nodig is om te kunnen floreren. Ik zet me daar graag voor in’.
Werken aan een groot project en contact houden met het projectteam en de beleidsmedewerkers gaat prima, voornamelijk telefonisch en via Teams. Wat Ina het meest mist zijn de toevallige ontmoetingen bij de koffiemachine, die vaak juist heel waardevol zijn voor het proces. ‘Het is allemaal zo gepland en op afspraak. Het is anders. Niet perse beter of minder. Je moet in deze tijd nieuwe wegen vinden om je werk zo goed mogelijk te doen. En dat lukt’. Lachend voegt ze hieraan toe: ‘Maar het blijft toch heel apart dat ik bij iedereen een beetje in huis kan kijken maar het gemeentehuis in Zwolle nog niet heb gezien’.
De opdracht bevalt Ina goed, zowel op inhoud als op taakniveau zit ze precies op haar plek. ‘Je neemt van alles uit jezelf en je verleden mee in een opdracht. ‘Ik wilde heel graag dat wat ik in de praktijk van binnen uit heb gezien en geleerd binnen brengen bij een grote gemeente. De manier waarop Zwolle de hervormingsagenda heeft geschreven maakt dat ik er oprecht in geloof en ook de mensen met wie ik werk denken er zo over. Dat werkt echt heel fijn’.
Samenwerken met ICQ-Talent Profs is Ina goed bevallen. Zo goed dat zij als ‘contributing editor’ zal gaan bijdragen aan de nieuw op te richten kennisbank van ICQ-Talent Profs. De kennisbank is niet alleen gericht op het delen van kennis, maar ook op het belichten van thema’s binnen het Sociaal Domein vanuit verschillende invalshoeken. Ina’s achtergrond als taalkundige, haar ervaring in het veld en haar schrijverstalent zullen zorgen voor interessante stukken. ‘Het worden waarschijnlijk verhalen waarin je een mix van actualiteit, opinie, wetenschap en filosofie zult aantreffen. Met een nuchtere blik en hier en daar een knipoog’.
Wij zijn blij met Ina en enthousiast over haar rol in de kennisbank. Wil je meer weten over ICQ-Talent Profs, onze werkwijze, opdrachten of talenten? Neem contact op met Suzan Middelveld via suzan@icq-talentprofs.nl of 06-46892412.
Ook een artikel schrijven voor de kennisbank? Neem dan contact op met Crystal Ziel via crystal@icq-talentprofs.nl of 06-18233493.