Interview Richard Altena
Het is eind maart 2021 en ik spreek Richard Altena op een zonnige vrijdagmiddag. Op afstand en vanuit huis, want dat is de situatie die nu geldt. Richard woont in Hengelo met zijn vrouw en dochter. Het grootste deel van zijn werkzame leven zat hij in de ICT. Dat was in de begintijd fantastisch: “Je was toen al een soort tovenaar als je een beetje met computers om kon gaan”. Zo zat Richard nooit om werk verlegen. Zette hij ’s ochtends zijn cv online, dan had hij ’s middags al een baan. Via verschillende kleine bedrijven waar hij als engineer werkte aan hardware, software en automatisering, kwam Richard uiteindelijk terecht bij een marktleider op het gebied van telecom. Hier hoopte hij als programmamanager meer uitgedaagd te worden. Helaas bleek dat het werken binnen een groot bedrijf met name het beheersen van risico’s betekende. Met nog een uitstapje naar detachering besloot Richard uiteindelijk voor zichzelf te beginnen. Dat ging goed, hij had immers veel expertise en ervaring opgebouwd. Maar toen hij richting de 50 jaar ging, werd het lastiger om werk te vinden. Vreemd eigenlijk, vond Richard, werkgevers deden aannames over ziekteverzuim, flexibiliteit en tarief. Ook al waren die aannames onterecht, ze hadden wel invloed op de loopbaan van een iets oudere professional.
Richard zijn ervaringen
Zijn eigen ervaring met vooroordelen op de arbeidsmarkt bewogen Richard om zijn expertise voor anderen in te zetten. Hij raakte met ICQ groep in gesprek en die was meteen enthousiast. Op 6 april 2019 was ICQ-Talent Profs een feit. In eerste instantie richtte Richard zich alleen op het bemiddelen van ongekende talenten – mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die gezien mogen worden. Een jaar geleden werd besloten ook in te zetten op het bemiddelen van professionals in het sociaal domein. Immers, als je beweging in de samenleving wilt realiseren dan doe je dat samen met de mensen die hierbij betrokken zijn. Die mensen zijn voor Richard heel belangrijk. Hij vindt het jammer dat veel detacheringsbureaus en bemiddelaars hun mensen als een product behandelen. Dat is sowieso ongewenst en het draagt bij aan de afstand tot de arbeidsmarkt die sommige mensen ervaren. Zo is werk voor Richard een missie geworden: “Ik heb zelf een handicap aan mijn benen. Hier heb ik in het werk nooit last van gehad en ik ervaar het dan ook niet als een beperking. Ik heb altijd een baan gehad, kansen gekregen en mensen op mijn pad gekregen die in mij geloofden. Dat gun ik anderen ook”. Richard en zijn team investeren in het contact met ‘hun’ professionals. Dat persoonlijke vindt hij belangrijk: “We zijn niet een fabriek die mensen bemiddelen. De mensen die zich aan ons verbinden hebben een verhaal. We kijken niet eenmalig mee naar een klus, maar investeren in de toekomst. Dat doe je samen met die professional”. Dat samen komt steeds weer bij Richard terug. Hij heeft een intrinsieke nieuwsgierigheid naar mensen: “Dat komt omdat ik altijd probeer de mens te zien, dat vind ik zelf namelijk ook belangrijk”. Richard vindt het essentieel dat de focus ligt op wat iemand drijft en wie iemand is in plaats van wat niet kan.
Doorontwikkeling
ICQ-Talent Profs blijft in ontwikkeling. Eind 2020 zijn er, naast bemiddeling, nog twee andere pijlers toegevoegd: advisering binnen het sociaal domein en het SROI Expertisecentrum. Beide pijlers ondersteunen de missie van het bedrijf om bij te dragen aan inclusie. Genoeg te doen, maar Richard droomt al verder: “Mijn visie voor de toekomst is dat we professionals een brede ondersteuning kunnen bieden. Dat we niet alleen begeleiden naar werk, maar ook trainingen en coaching bieden zodat die professional courant blijft voor de arbeidsmarkt”. Richard ziet hier een grote rol voor de academie die in oprichting is. Zijn ideaal plaatje is dat deze voor en door professionals wordt vormgegeven: “Een kleine community waarin professionals elkaar ondersteunen”. Zo is het verhaal weer rond. Het bedrijf dat werd opgericht om recht te doen aan de talenten die onterecht op de bank zitten, geeft diezelfde talenten de kans hun peers te ondersteunen. Hoe inclusief wil je het krijgen!
Wil je meer weten over ICQ-Talent Profs en haar missie? Richard Altena vertelt je graag meer: richard@icq-talentprofs.nl of 06-53325314